drink med gin
cocktails gin

Velkommen til Gin 101, vores nye serie af blogindlæg til dig, der har lyst til at lære mere om den livgivende enebæreleksir. Vi har samlet de bedste tips, tricks og ikke mindst røverhistorier, som du kan  imponere venner, familie og kollegaer. I dette indlæg får du opskriften på 7 af vores absolutte favoritter indenfor gincocktails.  

Vores 7 foretrukne gin cocktails

Gimlet

Lad os starte med en klassisk drink, der er lige så god som den er let at lave. Gimletten har sin oprindelse i den britiske flåde i 1700-tallet, hvor man fandt man ud af, at sømænd havde brug for C-vitamin for at undgå skørbug på de lange sørejser. Derfor fik de lime med på skibene. Det var skibsdoktoren Sir Thomas Desmond Gimlette, der fandt på at blande gin i limesaften for at skjule dens bitre smag.

Der var dog stadigt det problem, at man manglede en metode til at konservere limesaft uden at bruge alkohol. Heldigvis var Lachlan Rose ikke sen til at finde en måde, og i processen skabte han Rose’s Lime Juice, der sidenhen har været uløseligt forbundet med Gimletten.

Opskrift

 • 5 cl gin
 • 5 cl Rose’s Lime Juice
 • en skive lime

Hæld ingredienserne i et low-ball glas, der er trekvart fyldt op med isterninger. Rør rundt indtil drinken er iskold. Garnér med en limeskive.

gimlet gin cocktail

 

Dry Martini

“Shaken, not stirred”

Selvom du nok forbinder denne legendariske cocktail med en vis britisk spion, er Martinien faktisk en amerikansk opfindelse. For at lave en Dry Martini skal du bruge en førsteklasses gin og en smule tør fransk vermouth. Ordet ‘Dry’ refererer til mængden af vermouth i drinken, så jo mindre vermouth der er i din Martini, desto mere ‘Dry’ er den. Der er dog mange, der helt undlader at tilsætte vermouth. Den tidligere britiske premierminister Winston Churchill nøjedes for eksempel med at bukke i retning af Frankrig, inden han skænkede sin gin op i et Martini-glas.

Hvad angår om du skal have din Martini shaken eller stirred, vil vi anbefale det sidste. Ved at shake din Martini kommer du nemlig let til at ødelægge smagen af de ingredienser, der findes i ginnen.

Opskrift

 • 6 cl af din favorit gin
 • 1 skefuld tør vermouth (fx Noilly Prat)
 • citronspiral eller oliven

Fyld et røreglas med is. Tilføj gin og vermouth og rør rundt til drinken er iskold. Hæld den iskolde væske over i et Martini-glas (husk at si isterningerne fra). Pynt med en citronspiral eller en oliven.

Som du måske kan fornemme, taler vi her om en seriøs cocktail, der tester dine drikkeevner. Vær derfor forsigtig og lyt til den gamle britiske vittighed:

En Martini er som en kvindes bryster, fordi 1 ikke er nok, og 3 er for meget

 dry martini gin cocktail

Tom Collins

Så er turen kommet til den måske mest alsidige gincocktail af dem alle: Tom Collins. Basisingredienserne gin, sukkersirup, citronsaft og danskvand kan kombineres på et utal af måder så de afspejler smagsprofilen på lige netop din gin.

Tom Collins blev formodentligt opfundet i 1800-tallet, hvor den blev lavet med Genever eller Old Tom gin (læs mere om de forskellige gintyper her). I de seneste mange år er Tom Collins dog blevet lavet på London Dry gin, da Old Tom gin har været svær at få fat i. Nu er Old Tom heldigvis tilbage i handlen, så du har mulighed for at lave en autentisk Tom Collins.

Opskrift

 • 6 cl Old Tom Gin
 • 3 cl citronsaft
 • 1,5 cl sukkersirup (eller 2 tsk flormelis)
 • Top med danskvand
 • Citronskive

Put gin, citronsaft og sukkersirup i din shaker og ryst. Hæld så blandingen over et isfyldt Collins-glas og top med danskvand. Garnér med en citronskive og værsgo!

 tom collins gin cocktail

Negroni

Her har vi en cocktail for dig, der har en forkærlighed for bitre drinks.

Negronien er en af de få cocktails som man med sikkerhed ved, hvem der skabte. Lad os sætte scenen for dig:

Location: Caffe Casoni, Firenze
Tidspunkt: 1919
Hovedpersoner: Camillo Negroni og Forsco Scarselli

Du kan nok godt forestille dig scenariet. Den lokale greve Camillo Negroni kommer ind på sin yndlingsbar, Caffe Casoni. Her beder han bartenderen Forsco Scarselli om at udskifte danskvanden i hans Americano (en cocktail bestående af campari, vermouth og danskvand) med gin. Således fødes Negronien, der på smuk vis kombinerer den bitre smage af campari, den søde smag af vermouth og den krydrede smag fra gin.

Negronien, der over det sidste årti er blevet stadigt mere populær, findes i et utal af varianter. Vores version ser sådan her ud:

 • 3 cl gin
 • 3 cl campari
 • 3 cl sød vermouth
 • appelsinskal

Fyld et røreglas med isterninger. Hæld så gin, campari og vermouth i glasset og rør rundt i omkring 1 minut (blandingen skal være iskold). Kom den iskolde væske over i et Lowball-glas, der er fyldt med isterninger. Garnér derpå med appelsinskal.

Tip: Hvis du ikke er så vild med campari, kan du altid udskifte den med Aperol.

 negroni gin cocktail

Silver Gin Fizz

Gin Fizz er en del af Collins-familien, så hvis du er til Tom Collins, vil du helt sikkert elske denne cocktail. Denne udgave af Gin Fizz kaldes Silver på grund af æggehviden.

Opskrift

 • 6 cl gin
 • 3 cl citronsaft
 • 2 cl sukkersirup
 • 3 cl æggehvide
 • 3 cl danskvand

Hæld gin, citronsaft, sukkersirup og æggehvide i din shaker og ryst som du aldrig har rystet før. Og så lidt mere. Tilføj nogle isterninger og ryst igen til shakeren er helt kold. Put derpå danskvanden op i et highball-glas, og hæld mixet ovenpå gennem en strainer. Husk at der ikke skal isterninger i.

Ligesom med de andre cocktails på denne liste, kan du variere din Gin Fizz i det uendelige. Bruger du for eksempel æggeblomme i stedet for æggehvide, har du en Golden Gin Fizz. Topper du i stedet med champagne, får du en Diamond Gin Fizz. Og sådan kan man blive ved!

 silver gin fizz cocktail

French 75 – vores nye favorit!

Den her cocktail kender du formodentligt ikke. Det gjorde vi i hvert fald ikke indtil for nyligt, hvor vi fik den serveret og blev blæst fuldstændigt bagover. Kombinationen af gin og champagne, der godt kan virke som et umage par, er simpelthen fantastisk.

Derfor siger vi: Prøv French 75 – den er let at lave, og så imponerer den altid! 

Hvis du undrer dig over det mærkværdige navn, kan vi fortælle, at det kommer fra de 75 mm Howitzer-kanoner, som franskmændene brugte under 1. Verdenskrig.

Opskrift

 • 3 cl gin
 • 1,5 cl citronsaft
 • 1,5 cl sukkersirup
 • champagne
 • citronspiral

Tilføj gin, citronsaft og sukkersirup i din shaker og ryst sammen med is. Hæld den iskolde væske gennem en strainer og op i et champagneglas. Top derefter forsigtigt med champagne og garnér med en spiral af citronskal.

Tip: du kan snildt udskifte champagnen med et lignende produkt, fx den spanske cava eller den italienske prosecco. Undlad dog at bruge søde boblevand som Asti eller Verdi.

 French 75 cocktail

Gin Hass

Vi slutter vores liste med intet mindre end en fynsk gincocktail! Jo, den er god nok. Gin Hass blev opfundet af den fynske bartender Kim Hass, som i et anfald af genialitet fandt på at blande gin med mangosirup og lemon sodavand.

Og sådan blev en klassiker født. Gin Hass har på rekordtid vundet danskernes hjerter, og vi forstår godt hvorfor. Kombinationen af den søde og eksotiske mangosirup med den bitre lemon sodavand er en sikker vinder.

Opskrift

 • 4 cl gin
 • 2 cl mangosirup
 • saften fra ½ lime
 • lemon sodavand
 • mynte

Fyld et highball-glas med isterninger. Tilsæt gin, mangosirup og limesaft og rør rundt. Top derefter med lemon sodavand. Pynt med et par mynteblade.

gin hass cocktail

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV & VIND EN GRATIS LIND & LIME GIN!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær med i konkurrencen om en Lind & Lime Gin! Vinderen trækkes 24. december 2019. 

Tak for din tilmelding. Så bliver det spændende! Vi trækker lod d. 24. december 2019.