✅ Fri fragt over 499 DKK      ✅ Prismatch      ✅ Lav fragt fra 39 kr      ✅ Hurtig forsendelse

✅ Fri fragt over 499 DKK  ✅ Prismatch
✅ Lav fragt fra 39 kr           ✅ Hurtig forsendelse

gin og tonic on a table

Gin og tonic er en af de kombinationer, der bare er som skabt for hinanden. Du ved det. Vi ved det. Din bedstemor ved det. Men hvem fandt egentligt på at blande de to, og på den måde skabe verdenshistoriens mest populære drink? I denne udgave af Gin 101 bliver du klogere på historien bag GT’en, ligesom du lærer at lave din helt egen tonic.

 

For at svare på, hvem der opfandt gin og tonic’en, skal vi på en rejse tilbage i historien. Faktisk skal vi helt tilbage til det 16. århundrede, hvor tonicvanden har sin spæde begyndelse. Det er en episk fortælling, der spænder tre kontinenter, og som ikke overraskende involverer den britiske flåde.

 

Febertræet og de 25 gin og tonics

Ligesom gin begyndte tonicvand livet som en medicin. Den karakteristiske bitre smag i tonicvand kommer fra stoffet kinin. Kinin udvindes af barken på febertræet, cinchona officinalis, der vokser i Sydamerika. Feberbark blev opdaget af spanske kolonister i det 16. århundrede som et vidundermiddel til at sænke feber og forebygge malaria. De tog det derfor med hjem til Europa, hvor det hurtigt blev en populær medicin.

Nu sidder du sikkert og overvejer, om du skal snuppe dig en hurtig GT, næste gang du har feber. Og ja, det er vel forsøget værd. Men vi vil alligevel ikke anbefale dig at bruge tonic som erstatning for malariapiller, næste gang du skal et smut sydover. Du skal nemlig indtage cirka 800 mg kinin om dagen for at undgå malaria. Det lyder måske ikke af meget, men det svarer til små 25 gin og tonics! Og ja, efter det er malaria nok det mindste af dine problemer. 

 

Tonicvanden opstår i Indien

Godt, tilbage til opfindelsen af tonicvanden. Vi hopper nu omkring 200 år frem i tiden, til 1700-tallet, hvor den britiske flåde er i fuld gang med at kolonisere det meste af verden. Og netop den britiske flåde spiller da også en nøglerolle i skabelsen af tonicvand. I mange af de nye britiske kolonier var malaria nemlig en frygtet sygdom, som ramte mangen en sømand. Derfor blev kininekstrakt hurtigt en vigtig del af sømændendes daglige rationer. Problemet var bare, at kininekstrakten havde en forfærdeligt bitter smag. Men det var der heldigvis råd for. I britisk Indien kom man nemlig på den geniale ide at blande ekstrakten med sukker og vand for at mindske den bitre smag af kinin. Et voilá – tonicvanden var født!

Note: som passionerede ginelskere har vi meget at takke den britiske flåde for. Uden den ville vi nemlig ikke have fået den slagkraftige Navy Strength gin, ligesom vi måtte undvære den altid forfriskende Gimlet cocktail.

 

Velkommen til verden, Gin&Tonic

Så fik vi styr på den ene del af den dynamiske duo, vi alle elsker. Men hvor lang tid skulle der egentligt gå, inden man fandt på at blande tonicvand med gin? Som du måske har regnet ud, tog det ikke lang tid. Gin var nemlig allerede en stor handelsvare og vigtig del af den britiske livsstil i Indien. Derfor varede det ikke længe, inden briterne begyndte at peppe deres gin op med den nyskabte tonicvand – og hermed var skabelsen af verdens mest populære drink en konstatering.

 

Lav din egen tonic

 

Den første officielle tonicvand kom på gaden i 1858, og bestod af kinin, danskvand og en blanding af smagsstoffer. I dag, mere end 150 år efter, laves tonic stadig på disse ingredienser. Forskellen er selvfølgelig, at der i dag findes et væld af forskellige tonicmærker, der varierer i tørhed, sødme og brug af smagsgivere. Der findes en række gode guides, som kan hjælpe dig med at vælge den rigtige tonic til din gin. Men hvorfor ikke prøve at lave din egen tonic? Det er ikke særligt svært, og så smager det forbandet godt!

Du skal bruge:

  • 30 gram findelt kinabark (køb det online eller i en helsekostbutik)
  • 60 gram citronsyre
  • skallen fra 3 lime (undgå den bitre hvide albedo/mesocarp)
  • skallen fra 3 citroner (undgå den bitre hvide albedo/mesocarp)
  • skallen fra 2 a (undgå den bitre hvide albedo/mesocarp)
  • 3 stængler citrongræs, fint snittet
  • 3 hele allehånde
  • 5 hele enebær
  • 3 hele kardemommekapsler
  • 7 deciliter vand
  • 600 gram sukker

Sådan gør du:

Put alle ingredienser, undtagen vand og sukker, i en stor lufttæt beholder. Tilsæt 7 deciliter vand, ryst, og sæt beholderen i køleskabet i 72 timer. Husk at ryste den dagligt. Efter de 3 dage laver du en sirup på 600 gram sukker og 4 deciliter vand, og lader den køle helt ned. Derefter sir du indholdet af beholderen i køleskabet gennem et kaffefilter, så du får en så klar væske som muligt. Nu kan du blande tonicessensen med siruppen og opbevare din hjemmelavede tonicsirup i køleskabet.

Du er nu klar til at lave dig en lækker hjemmelavet gin og tonic. Bland 1 cl tonicsirup med 10 cl danskvand og 5 cl gin og værsgo!

DEN PERFEKTE GT!

Vil du imponere dit selskab med byens bedste gin og tonic? Hent vores guide og bliv aftenens bartender med 5 hurtige tips og tricks.

Tak for din interesse! Download din guide lige her