SamsIslandGin-ny
Blog Sams Island gin

Ginhuset har været på Samsø og besøge en af Danmarks nyeste og mest utraditionelle gin. Er du bange for små, levende kryb, er denne gin nok ikke noget for dig. I Sams Island Gin får enebærerne nemlig selskab af helt friske myrer direkte samlet op fra skovbunden i den smukke natur på Samsø. Claus, Jesper og Mads, der står bag Sams Island Gin, gav os et indblik i historien bag deres unikke gin og fortalte os om, hvordan myrer bliver til gin. Denne historie kan du læse mere om lige her.

Sams Island – Mere end din almindelig gin

Ginhuset har været på Samsø og besøge en af Danmarks nyeste og mest utraditionelle gin – Sams Island Gin. Er du bange for små, levende kryb, er denne gin nok ikke noget for dig. I Sams Island Gin får enebærerne nemlig selskab af helt friske myrer direkte samlet op fra skovbunden i den smukke natur på Samsø. Claus, Jesper og Mads, der står bag Sams Island Gin, gav os et indblik i historien bag deres unikke gin og fortalte os om, hvordan myrer bliver til gin. Denne historie kan du læse mere om lige her.

… Og du kan i øvrigt genkende dem på deres duft og smag af revet appelsinskal.

En dessert. Eller chokolade med krokant. Det er umiddelbart den første tanke, vi får, når vi tænker på duften og smagen af revet appelsinskal. Men det kunne ikke være længere fra tilfældet. Der er ingen desserter eller søde sager den morgen vi drager til Samsø for at møde Jesper og Mads fra Sams Island Distillery. Istedet bliver vi mødt af en menu bestående af dugfriske myrer, der netop lige er blevet suget op af skovbunden på Samsø.

Og når vi skriver “suget op af skovbunden”, så er det lige præcis dét, der er sket. For én gang om ugen drager Mads nemlig ud i den skønne natur for at sætte jagten ind på de myrer, der giver Sams Island Gin sin helt unikke og enestående historie. Med sit hjemmelavede, specielle sugeapparat i hånden og et par skarpe øjne går han på jagt efter hovedingrediensen i ginnen. Og det er hverken avanceret eller højteknologisk. En bøtte med med to rør er hele hjertet bag ginnen.

Hovedingrediensen, spørger du? Lasius Fuliginosus, hvis vi skal være fancy. Orangemyren, for os, der ikke kan latinsk. Orangemyren er nært beslægtet med den sorte havemyre. Myrerne har en blank, sort farve og kan genkendes på duften og smagen af revet appelsinskal. Og det er netop denne smag fra myrerne, som er så karakteristisk i ginnen. Skal man tro eksperterne fra Sams Island Distillery, kommer smagen fra myrernes landbrug med bladlus. Det lyder fjollet, men ikke desto mindre er det, hvad der sker. Myrerne finder og opdrætter bladlus fra grantræerne i skovene, hvorefter de masserer bladlusene på ryggen, så de udskiller et særligt stof. Det er her hele magien sker, for når myrerne spiser dette stof, får de sine karakteristiske noter af appelsin.

IMG_7827

“Dyrere end Beluga kaviar”

Når jagten er ovre, bringer Mads den værdifulde samling af orangemyrer hjem, og de indgår som en naturlig del af destillationen. Fra bladlus, til myrer og igennem destillationen får Sams Island Gin en karakteristisk smag af appelsin, som ikke er til at tage fejl af. Og vi forstår hvorfor. Da vi møder entusiasterne på Samsø, står de – selvfølgelig, i bagklogskabens lys – klar med en bande af friske orangemyrer, som de vil have os til at smage på… og spise levende. Efter lidt skeptiske overvejelser, går vi med til det, og vi kan lynhurtigt konstatere at vi har en markant smag af appelsin og citronmelisse i vores mund. Nu giver det hele mening for os.

Vi er naturligvis nysgerrige og spørger ind til den finurlige idé med myrer i ginnen. Her svarer både Jesper og Mads hurtigt, at målet med Sams Island er at skabe en anderledes gin end de resterende på markedet destilleret med lokale ingredienser fra Samsø. Som sagt, så gjort. Både enebærene og vores små venner i skovbunden har Samsø som hjemsted.

Sams Island flasken

Herudover nævner Jesper også, at myrerne passer godt ind i fortællingen om ny, nordisk mad. Faktisk eksporteres der fra Danmark orangemyrer til restaurationsbranchen i ind- og udland – blandt andet til Noma i København. De sælges til en kilopris, der er dyrere end Beluga kaviar. Vild tanke, men når man tænker over, hvor mange myrer, der skal til ét kilo, så giver det meget god mening.Sams Island Distillery har sit hjemsted i Onsbjerg, Samsø. Kun to minutters kørsel, når man hopper af færgen i Sælvig.

Bag Sams Island har vi de tre entusiaster Claus, Mads og Jesper. Mads er praktikeren, der tager ud og samler ingredienserne i naturen og får sat destillationen igang. Jesper er forretningsmanden med styr på økonomien og kontakten ud til kunderne. Det er disse to vi møder en tidlig oktobermorgen i Onsbjerg. Tredjemanden er Claus. Han er den tekniske og praktiske partner, der også står for meget af salget.Allerede da vi hilser på dem første gang, kan vi mærke den energi og passion, der er imellem dem. Nok er Jesper fra Sjælland, Claus fra Sønderjylland og Mads netop fra Samsø, men den geografiske – ja, måske ligefrem kulturelle – forskellighed er ingen hindring for at mærke den synergi, de får skabt mellem sig og til produktet. Og det er tydeligt at mærke, at deres passion for deres eventyr skinner igennem i produktet.

Sams Island ejere

 

Igennem hele dagen sammen med dem hører vi gentagende gange, hvordan de lægger vægt på håndværket og på, at hver flaske skal have været rørt af deres hænder.Sams Island Distillery håndtapper og nummererer alle flasker, og de producerer kun et begrænset antal flasker for hver batch. Dét gør de netop for at kunne sikre en gin med den samme kvalitet hver gang.

På skønne, lille Samsø ligger Sams Island Distillery. En producent af gin og et destilleri med en overordentlig charme. Med en historie, der er unik. Med en smag, der er enestående. Og hvem synes så ikke, at det er sjovt, at have en god gin stående, der er destilleret på myrer?

 

Island Sams top

Det var en fornøjelse at møde Jesper og Mads, og mærke, hvor meget de brænder for deres gin. Vi glæder os til at følge Sams Island Gin og på et senere tidspunkt besøge deres destilleri på Samsø igen. Vi kan allerede nu afsløre, at de bygger destilleriet om og samtidig udvider med en konceptbutik, som turister og lokale kan kigge forbi til sommer. Besøg Sams Island Gin på www.samsisland.dkeller læs mere om og køb produktet lige her.

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV & VIND EN GRATIS LIND & LIME GIN!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær med i konkurrencen om en Lind & Lime Gin! Vinderen trækkes 24. december 2019. 

Tak for din tilmelding. Så bliver det spændende! Vi trækker lod d. 24. december 2019.